Categories Lifestyle

Çfarë është sindroma Munchausen? Të shpikësh sëmundje që nuk i ke…

Munchausen është një sindromë e rrallë psikologjike, e cila e ka marrë emrin nga një aristrokrat gjerman, Baron Munchausen, që u bë i famshëm sepse gënjente dhe shpikte histori për të shkuarën e tij.

Njerëzit që janë të prekur nga kjo sindromë, gënjejnë ose shpikin sëmundje të cilat ata nuk i kanë, për të tërhequr vëmendjen, përkujdesjen dhe mëshirën e të tjerëve.

Këta persona paraqesin këto shenja:

-Gënjejnë për simptomat e tyre dhe zakonisht gënjejnë edhe për aspekte të tjera të jetës së tyre, për të shkuarën e tyre.

-Manipulojnë rezultatet e testeve mjekësore, përshembull duke shtuar gjak në urinë.

-U shkaktojnë plagë dhe dëmtime vetes, përshembull helmim, për t’u sëmurur dhe për të patur kujdesin e mjekëve.

-Zakonisht zhvillojnë takime me shumë mjekë gjatë jetës së tyre dhe përfundojnë shpesh në spital, pa shkak.

Sindroma Munchausen është e ndryshme nga hipokondria, kur personi beson realisht se është i sëmurë. Në rastin e personave me sindromëm Munchausen, ata e dinë se nuk janë të sëmurë, por shtiren dhe manipulojnë testet, zakonisht për të marrë vëmendjen e personave të afërt, mjekëve dhe të tjerëve.

Këta persona janë manipulues dhe të gatshëm të kryejnë trajtime mjekësore të panevojshme, deri te operacionet, vetëm për të marrë vëmendjen, përkushtimin apo mëshirën e të tjerëve.

Kjo sindromë është më e shpeshtë tek meshkujt e moshës 30-50 vjeç.

Nuk ekziston një trajtim standart për këtë sindromë, por psikoterapia i ndihmon pacientët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lexoni Gjithashtu

Categories Lifestyle

Çfarë i bën njerëzit më të lumtur se paratë?

Lumturia është një qëllim i përbashkët për të gjithë ne, por shpesh shoqërohet me kërkimin…

LEXO ME SHUME
Categories Lifestyle

Njihuni me vendin më të lumtur në botë, këto janë tre arsyet kryesore që e veçojnë

Mbajtja e rekordit për përqindjen më të lartë të qytetarëve të lumtur, për shumë vite,…

LEXO ME SHUME
Categories Lifestyle

Ja pse ushqimet e konservuara janë të rrezikshme, kujdesi që duhet të tregoni kur i blini

Ritmi i shpejtë i jetës shpesh bëhet shkaktar edhe për mënyrat e gabuara që njerëzit…

LEXO ME SHUME
Categories Lifestyle

Si të “shëroheni” nga varësia ndaj telefonit?!

Çdo ditë e më shumë, njerëzit po harrojnë të shijojnë jetën e tyre reale duke…

LEXO ME SHUME
Categories Lifestyle

5 ushqime kyçe për një jetë të shëndetshme dhe ekonomike

Në një botë ku ushqyerja e shëndetshme po bëhet gjithnjë e më prioritare, zgjedhja e…

LEXO ME SHUME